Minusta löytyy omasta mielestäni suhteellisen vähän tietoa hakukoneen avulla, koska en nimelläni juuri julkaise mitään, enkä ole ikinä harrastanut mitään, että olisin joutunut tuloslistoille. Minusta löytyy internetin syövereistä googlea apuna käyttäen

  • LinkedIn-profiili, johon liittämäni kuva löytyi myös kuvahaun puolelta
  • Opinnäytetyö alemman amk-tutkinnon osalta
  • Facebookiin tekemäni julkaisu, joka on julkisessa ryhmässä
  • YouTube -kanava, jossa en jaa mitään
  • Koulukaverit sivuston profiili, jossa näkyy edellinen sukunimi, mutta itse sivuston tarjoama linkki ei avaa mitään

Minusta löytyneet tiedot ovat muuten tiedot ovat oikeita, mutta tuo edellinen sukunimi näkyy tuolla, vaikka itse palvelussa se on korjattu jo aikoja sitten. Lähetin sen poistamisesta pyynnön sivuston ylläpitäjälle, että katsotaan, että onko heilläkään mitään työkaluja siihen vaikuttamisen osalta.

Voin vaikuttaa itsestäni oleviin tietoihin selvittämällä etukäteen, että mitkä julkaisemani tiedot ovat julkisia ja minkä julkaisuiden yksityisyyteen minulla on mahdollista vaikuttaa. Luonnollisesti tiettyjen yritysten osalta yhteystietojen tulee löytyä netistä, mutta suurimmaksi osaksi olen tehnyt toisenlaista työtä, jossa ihmisten suorat kontaktit eivät ole olleet tarkoituksenmukaisia.

 

Tietoja on yleensä mahdollisuus poistaa verkosta, joko poistamalla ne niiltä omilta kanavilta, jotka ovat julkisia tai muuttamalla niiden julkisuusasetuksia. Myös sivuston ylläpitäjää voi pyytää poistamaan sieltä tietoja, mutta se tahtoo olla aina sivuston ylläpitäjän hallinnassa, eikä aikatauluista ole aina varmuutta.

Olen itse tietoisesti kiinnittänyt huomiota digitaalisen identiteettini muodostumiseen ja näin ollen pyrin välttämään nimelläni tapahtuvaa julkista kommentointia aiheista, joilla ei ole minulle niin suurta merkitystä ja jotka voisivat vaikuttaa minuun myöhemmässä vaiheessa. Sinänsä voisin sanoa onnistuneeni tavoitteessani hyvin. Joku voisi ajatella, että olen näkymätön eikä minusta ole mistään saatavilla tietoja. Trafille en tosin ole tehnyt ilmoitusta, ettei kulkuneuvojeni rekisteritiedoilla olisi tietoja saatavilla. En kuitenkaan julkaise kuvia, joissa rekisteritunnuksesta saisi selvää, joten sen vuoksi en ole kokenut sitä myöskään tarpeelliseksi.

Autoista puheen ollen tuli mieleeni eräs kerta, kun sain kukkia kotiosoitteeseeni kukkalähetiltä. Olin kertonut eräälle minusta kaukana asuvalla henkilölle somen kautta ostaneeni tietynlaisen auton tietystä kaupungista nettiauton tai autotalli.com:in kautta. Hän oli etsinyt kyseisen myynti-ilmoituksen jälkikäteen palvelusta ja rekisterinumeron avulla selvittänyt kotiosoitteeni. Että nämä salapoliisityöt voivat toisinaan yllättää itse kenenkin, vaikka olisi kuinka huolellinen.

Digitaalinen identiteetti muodostuu siitä, mitä julkaisee sosiaalisen median palveluissa. Kaikki julkaisut vaikuttavat kaikkeen ja hyvin nopeasti sinulla voi olla leima otsassa tietynlaisen ihmistyypin osalta. Ihmistyyppejä tosin on monia niin kuin meitä ihmisiäkin. Jotkut jäävät mieleen positiivisuudellaan ja jotkut negatiivisuudellaan. Osa pysyy siinä välissä. Helpommin ihmiset jäävät mieleen, jos satut olemaan samojen ihmisten kanssa useammassa eri somekanavassa. Usein ne, jotka ovat eniten äänessä ja joiden mielipiteet eriävät eniten omista, jäävät mieleen.

Itse olen törmännyt myös siihen, että minun mielipiteitäni on halveksuvaan sävyyn esitetty toisessa Facebookin ryhmässä, jonka jälkeen päädyin estämään kyseisen ihmisen näkymisen kokonaan palvelussa. Minun mielestäni jokaisella on mahdollisuus omaan mielipiteeseen ja toisen mielipidettä ei pitäisi noin vain tuomita tietämättä taustoja. Meidät kaikki on kasvatettu eri tavalla, jopa oman perheen sisällä voi olla erilaisia sääntöjä eri lapsille, mikä sinänsä on surullista, koska se saa meidät kokemaan itsemme sellaisina, joita emme välttämättä ole.

Tietojen ja kuvien manipuloimista en ymmärrä, koska silloin jo oma todellisuus hämärtyy. Itse en edes itsestäni kuvia ottaessa käytä mitään filttereitä, koska se kertoisi, että en olisi aito tai että minussa olisi jotain mitä häpeän. Luonnollisesti tietysti onkin asioita, joita häpeän, mutta silti en hyväksy niiden muokkaamista muutoin kuin kuvakulmien perusteella.

Ymmärrän hyvin julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suojaamisen. Meillä kaikilla on oikeus elää normaalia elämää, vaikka osa haluaisikin paistatella aina julkisuuden valokeilassa. Ei ole yksi eikä kaksi julkisuuden ihmistä, jotka ovat saaneet jopa mielenterveydellisiä ongelmia julkisuuden tuomien lieveilmiöiden kuten vainoamisen takia. On myös sellaisia asioita, joita haluaa julkisuudesta löytyvän, jotta pystyy esimerkiksi poliitikon osalta päättelemään, että onko hän ääneni arvoinen ja onko hänellä aitoa kiinnostusta vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Yksityisyyteen ja parisuhteeseen ja terveyteen liittyviä asioita ei pitäisi julkisuudessa riepotella elleivät ne vaikuta henkilön oman tehtävän hoitamiseen. Ihmiset yleensä ottaen ovat kiinnostuneita useista julkisuuden henkilöistä ja katoamista aletaan ihmetellä, ellei heti, niin jonkin ajan päästä.